Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, özel sektöre verilen ve yeni dönemde piyasaya verilmesi planlanan desteklerle ilgili bilgilendirme yapmak amacıyla ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ın daveti üzerine ATO Meclisi’ne katıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İŞKUR Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan, KOSGEB Başkanı Recep Biçer, ve Türkiye Bankalar Birliği Genel Başkanı Hüseyin Aydın’ın da katıldığı ATO Meclis Toplantısı, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ın açılış konuşmasıyla başladı. Baran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdam seferberliği çağrısının güçlü bir Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

ATO Başkanı Baran, dâhili ve harici şer odaklarının Türkiye’yi zayıflatma faaliyetlerine karşı, kendilerine ekonomik cephede büyük sorumluluk düştüğünü belirterek,150 bin ATO üyesine, “Gelin, ekonomik cephedeki taarruzlara karşı, üzerimize düşeni hep beraber yapalım” çağrısında bulundu.

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliğine destek vermek de bizim sorumluluğumuzda” diyen ATO Başkanı Baran konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Büyük ve güçlü bir Türkiye için hepimize görev düşüyor. Daha çok üretmeli, daha çok kazanmalı, daha çok kazandırmalıyız. İşlerimizi büyütüp, ekonomimizi daha da güçlendirmeliyiz. Tüm üyelerimizi, Milli Ekonomik İstiklal Mücadelemizde, el ele vermeye, devletimizin sunduğu büyük imkânlardan yararlanmaya, insanlarımıza yeni kazanç kapıları açmaya davet ediyoruz. Milletimizin birliği ve bütünlüğünü hedef alan saldırılar karşısında Ankara Ticaret Odası olarak, her zaman devletimizin ve milletimizin yanında yer alacağımızı, Cumhurbaşkanımızın seferberlik ilanına katılacağımızı ve üzerimize düşen her ne varsa yapacağımızı bir kez daha ifade ediyorum. Biz iş dünyasının temsilcileri olarak, ekonomik cephedeki sorumluluğumuzun farkındayız ve bu alanda teyakkuzdayız.”

“2017 ATO’nun PROJE YILI OLACAK”

ATO Yönetim Kurulu olarak iki buçuk aydır görev başında olduklarını belirten Baran, bu süre içinde gece gündüz, hafta içi hafta sonu demeden 4-5 aylık çalışma yaptıklarını söyledi. ATO üyelerinin sesi olarak tüm devlet kurumları ile irtibat kurduklarını kaydeden Baran, “Ankara ticaretinin içinden gelen bir yönetim olarak, üyelerimizin sorunlarına vakıf olmanın verdiği şuurla, icraatlarımızı gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.  İlk icraatlarının Nefes Kredisi olduğunu hatırlatan Baran, TOBB öncülüğünde başlatılan Nefes Kredisi Projesi’ne, 365 oda ve borsa içerisinde en büyük katkıyı veren oda olduklarını vurguladı. Piyasanın ucuz finansmana ihtiyacı olduğunu dile getiren Baran, “Hedefimiz 20 bin üyemizin nefes alması… Onlar nefes alsın ki ticaretin ciğerleri bayram etsin. İşleri büyüsün, Türkiye büyüsün” dedi. Baran, 2017’nin ATO’nun proje yılı olacağını da sözlerine ekledi.

“ATO ÖNEMLİ BİR MİSYONA SAHİP”

Toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci de Ankara’nın girişimcisiyle, savunma sanayisiyle, medikal sanayisiyle ve mobilya endüstrisiyle öncü sektörlerin yer aldığı bir şehir olduğunu belirterek, “Cumhuriyetimizle yaşıt bir kuruluş olan ATO, Ankara ticaretinin merkezi olması nedeniyle önemli bir misyona sahiptir. Ankara’nın bugünlere gelmesinde Ticaret Odamızın büyük emeği ve katkısı vardır” dedi. Ticaret ve sanayi odalarının, ticaretin güvenli ve bereketli yapılmasıyla görevli kuruluşlar olduğunu söyleyen Çiftci, “Ekonominin, ticaretin gerçek patronları, kaptan köşkünün sahibi sizlersiniz. Bu ülkenin gerçek kahramanları üretenlerdir. Sizler Türkiye’nin refahına katkı sağlıyorsunuz. Bizim görevimiz de daha çok ve daha kaliteli üretmeniz, dünya pazarlarında rekabet edebilmeniz için size yardımcı olmaktır” diye konuştu.

“BİR HAFTADA 12 BİN 500 İŞLETMENİN TALEBİNİ CEVAPLANDIRDIK”

Kredi Garanti Fonu destekleriyle ilgili bir sunum yapan Genel Müdür İsmet Gergerli, “KOBİ dışında da belli bir limite kadar doğrudan teminat mektubumuzun Eximbank’a verilmesi yöntemiyle kredi imkanı sağlayacağız” dedi. Gergerli, “KGF sadece KOBİ’lere destek vermek için yola çıkmış. Bugün geldiğimiz noktada sadece KOBİ’lere değil, KOBİ dışı dediğimiz daha büyük ölçekli işletmelerin de sistemden yararlanması gerektiğine inanan bir yapıya dönüşüyor” dedi.

DEVLET KEFİL OLUYOR 

Gergerli, kendilerinin doğrudan kredi vermediklerini anlatarak, krediyi bankaların verdiğini, kendilerinin bankalara kefalet desteği sunduklarını ve onların daha rahat kredi vermelerini sağladıklarını söyledi. Bankaların kredi vermek isterken bazı kurallara bağlı olduğunu, istediklerine istedikleri şekilde kredi veremediğini anlatan Gergerli, “Zaman zaman teminat problemleri ortaya çıkıyor. O zaman biz devreye giriyoruz. ‘Firmaya siz kredi verin, biz bu firmaya güveniyoruz’ diyoruz. Hiçbir bankanın kabul etmediği gayrimenkulleri alarak kredi vermelerini sağlamak istiyoruz. Bankaların risk primini ortadan kaldırıyoruz. Bankaya ‘Eğer para batarsa aynı gün parayı biz öderiz’ diyoruz” açıklamasını yaptı.

27 BİN KOBİ NEFES ALDI

Gergerli, ‘Nefes Kredisi’nin KOBİ’lerin finansmana ulaşımının kolaylaştırılmasında başarılı bir örnek olduğunu belirterek, “Türkiye genelinde buna 27 bin işletme başvurdu. 24 bin 300’ü kabul edildi. 500 milyon liralık mevduat karşılığında 5 milyar liralık bir hedef vardı. Bu hedefin 2.4 milyar lirası kullandırıldı. Kullanılmayan halen 2.6 milyar lira var” diye konuştu.

“BANKALARIN KREDİ VERME İŞTAHINI ARTIRDIK”

Gergerli, KGF’nin başta KOBİ’lere destek amacıyla yola çıkan bir kurum olsa da son düzenlemelerle KOBİ dışındaki işletmelerin de yararlandığı bir fon haline geldiğini söyledi. Düzenlemelerle fonun mali yapısının güçlendiğini, teminat taleplerine cevap verilen sürenin ise kısaldığını aktaran Gergerli, önceden 30-35 günü bulan talebe cevap verme süresinin 24 saate düştüğünü, 3 bin talebe aynı gün cevap verebildiklerini ve son dönemde KGF’deki gelişmeler sayesinde bankaların iş dünyasına “kredi verme iştahının” arttığını söyledi.

“ASGARİ ÜCRETİN VERGİSİ DEVLETTEN”

ATO Meclisi’ni istihdamın artması için işverenlere sağlanan teşvikler konusunda bilgilendirmek amacıyla bir sunum yapan İŞKUR Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan, istihdam seferberliği için başlatılan istihdam teşvikinin temel noktalarını anlattı. Özkan, “Uygulanacak teşvikle işverenler, mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alacakları her 1 sigortalı için sadece 1.404 lira ödeyecek olup, geriye kalan 773 lira tutarındaki prim ve vergi yükümlülükleri devlet tarafından karşılanacaktır” dedi.

KOSGEB Başkanı Recep Biçer de, Türkiye’de toplam işletmelerin yüzde 99,82’sini oluşturan KOBİ’lere yönelik destek programlarını tanıttı. Biçer, KOSGEB’in finansman desteklerinin yanı sıra laboratuvar hizmetleri ile bilgilendirme, yönlendirme ve iş birliği çalışmaları yürüttüğünü de aktardı.

Toplantıda, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın da bir sunum yaparak, bankacılık sektörünün reel sektöre katkılarını anlattı. Kredilerin milli gelire oranının dörde katlandığını belirten Aydın, geçici ödeme güçlüğüne düşen müşterilere uyguladıkları yapılandırma imkanlarından söz etti. Aydın, “Bankacılık sektörü tüm çabasıyla büyümeye destek olmaya devam edecektir” dedi.

Ekonomi bürokrasisinin temsilcileri sunumlarının ardından ATO Meclis üyelerinin sorularını da yanıtladılar.